Emigreren naar Aruba

Een nieuwe start maken op Aruba

Het besluit om te emigreren neem je niet zomaar, zeker niet als het land zo ver is als Aruba. Veelal zijn er vele vakanties aan vooraf gegaan en heb je bepaalde redenen om je op dit paradijselijke eiland te vestigen. Misschien gaat het om een baan, een pensionadoregeling, een geliefde of misschien ben je gewoon helemaal verliefd geworden op Aruba!

WaHuis Arubat voor jou ook de reden is om de grote stap te zetten; het is een flinke klus om alles te regelen. Er moet uiteraard papierwerk in orde gemaakt worden; verblijfsvergunning, verzekering etc. Daarnaast heb je woonruimte nodig en een inkomen. Heb je een gezin met kinderen, dan zullen deze ook naar school moeten, je moet een dokter en tandarts regelen en nog veel meer.

DIMAS

Als je naar Aruba wilt emigreren krijg je te maken met het DIMAS (Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero). Het DIMAS is de Arubaanse overheidsinstelling die met de uitvoering van het vreemdelingbeleid op Aruba belast is.

Welke papieren heb je nodig?

De Arubaanse overheid, en dus de DIMAS, stelt de volgende eisen voor Nederlandse emigranten:

• Een ingevuld en ondertekend “aanvraagformulier vergunning” van het Dimas.
• De “lijst van vereisten” van het DIMAS, plus een extra kopie. Er moet een stempel van de Ontvanger der Belastingen (SIA) staan. Dit document is meteen het bewijs dat je de aanvraag hebt ingediend.
• De originele kwitantie van de retributie afgegeven door de SIA.
• Drie recente pasfoto’s in kleur.Emigreren Aruba
• Kopie van je paspoort dat nog minstens 3 maanden geldig is op het moment van de aanvraag.
• Geboorteakte en een “verklaring omtrent gedrag” (VOG) niet ouder dan 6 maanden en gelegaliseerd.
• Verklaring van de SIA over het betaalgedrag van de werkgever, bij aanvraag nog 6 maanden geldig.
• Een “verklaring van geen bezwaar toetreding arbeidsmarkt” en een kopie van het bewijs van inschrijving KVK Aruba van de werkgever, beide niet ouder dan 3 maanden op moment van de aanvraag.

Tip: Laat je bijstaan door een gespecialiseerd bureau!