Klimaat & Omgeving

Eén van de redenen waarom Nederlanders Aruba zo’n heerlijk vakantieland vinden is het mooie weer. Eigenlijk is het altijd lekker warm en zonnig op Aruba!

Tropen

Het paradijselijke eiland Aruba ligt in de Tropen, op 12° ten noorden van de evenaar, maar wel net buiten het orkaangebied. Daarom is het weerbeeld op Aruba vrijwel constant; het hele jaar door heerst er een gemiddelde temperatuur van zo’n 27°. Het verschil tussen de temperaturen gedurende de dag en nacht en winter en zomer is maar klein; zo’n 3.6°. Bovendien waait er bijna altijd een verfrissend windje; de passaatwind uit het oosten. In de lente kan de kracht van de wind iets toenemen, maar dat stelt niet veel voor. Hetzelfde geldt voor de regentijd; ook dat stelt niet veel voor. Het regenseizoen duurt van oktober tot februari. In die periode, de meeste in november en december, vallen er korte buien, maar dan meestal ’s nachts. Overdag is het veelal gewoon weer lekker zonnig. Even ter vergelijking; de jaarlijks regenval in Aruba is gemiddeld 570 mm. Terwijl dat in Nederland al snel tegen de 900 mm is, bijna twee keer zoveel dus!

Het kan een enkele keer gebeuren dat er tijdens een storm op een andere locatie in het Caribisch gebied, bewolking boven het eiland hangt, maar dat is zelden en duurt nooit langer dan een dag of twee.

Ruige noordkust

Zoals hierboven al vermeld, staat er een vrijwel constante noordoostelijke passaatwind op het eiland. Daarom ziet het noordoostelijke deel van het eiland er veel ruiger uit dan het zuidwesten met de witte stranden en het diepblauwe water. Je kunt in het noorden dan ook diverse rotsinhammen en de beroemde natuurlijke brug vinden. Deze is in 2005 echter, door de weersinvloeden, ingestort. Ook vind in het noordoosten de karakteristieke divi divi bomen, die helemaal met de wind mee gegroeid zijn.