Geboorte lederschildpad

Als je op Aruba bent en de gelegenheid doet zich voor, dan moet je beslist de geboorte van de lederschilpadjes bijwonen! Een bijzondere gebeurtenis waarvoor je waarschijnlijk niet vaak de kans zult krijgen om het mee te maken, maar die lang in je herinnering zal blijven  bestaan!

Geboorte lederschildpad; hoe zit het precies?

Elk jaar leggen de vrouwelijke lederschildpadden zo’n 5 à 8 nesten met tussen de 50 en 170 eieren. Op Aruba zijn er jaarlijks in totaal tussen de 30 en 60 nesten. De organisatie Turtug Aruba houdt precies in de gaten waar en wanneer een nest eieren is gelegd. Dat stukje strand zetten ze dan af met rood-witte hekjes. Misschien ben je wel eens van die hekjes tegengekomen; dan weet je nu waar ze voor zijn.

Geboorte Lederschildpad Aruba

Geboorte Lederschildpad Aruba

De eieren komen na 60 à 70 dagen uit en omdat de Turtug de data van het leggen bijhouden, weten ze ook vrij nauwkeurig wanneer een nestje uit zal komen. Zodra het zand begint te bewegen, betekent het dat het eerste schildpadje zijn weg naar boven aan het zoeken is. Turtug Aruba is dan snel ter plaatse om de geboorte van de schildpadjes te ‘begeleiden’. De totale geboorte van het hele nest duurt tussen een kwartier en anderhalf uur. De schildpadjes kruipen uit het ei omhoog en vervolgen hun weg dan naar de zee. De mensen van Turtug Aruba wachten tot een half uur nadat de het laatste schilpadje naar de zee is gekropen en graven dan het nest uit. Het komt voor dat er nog schildpadjes achtergebleven zijn die te zwak waren om naar boven te kruipen. Deze worden dan in een emmer gezet om bij te komen en worden even later als nog op het strand gezet zodat ze naar de zee kunnen kruipen. Dat laatste is van groot belang omdat ze het strand in hun geheugen prenten en er terugkomen om er op hun beurt weer eieren te leggen. Turtug meet ook de diepte van het nest op, telt het aantal eieren en kijkt hoeveel er onbevrucht waren.




Zo wordt de populatie lederschildpadden geregistreerd en in de gaten gehouden. Het zijn bijzondere beesten die soms wel duizenden kilometers ver weg zwemmen, om altijd weer naar hun geboortestrand terug te keren. Krijg je de kans zo’n geboorte te zien, laat die dan beslist niet schieten!